27 Ağustos 2007 Pazartesi

WWE Maç Türleri


Bu bölümde WWE'de popüler olan maç türlerini anlatacağım.

SINGLE/REGULAR(normal) MATCH
_____________________________

Bu maç türü bilinen normal maç türüdür.Bu maç teke tek yapılır ve maçı kazanmanın birden fazla yolu vardır.Bunlar:

Rakibi tuş etmek:bunun içinde rakibin üstüne kapaklanıp hakemin 3'e kadar sayması gerekir

Rakibi pes ettirmek:bunun için rakibi submission hold denilen pes ettirici hareketinize tutup rakibin pes etmesini beklersiniz,bunun iki yolu vardır:1.rakip elini yere vurur(ki buna tap-out diyoruz) ve pes ettiğini işaret eder,2. ise passed away dediğimiz durumdur burada rakibi sleeper hold gibi bir boğma hareketine tutarız hakem dezavantaj durumunda olan güreşçinin kolunu 3 kere yukarı kaldırır 3 kere yere düşerse maç biter.

Diskalifiye:bu durumda da ya outside interference dediğimiz olay yani dışarıdan bir güreşçinin maça karışması(interference),ya güreşçinin maçta bir silah kullanması,yada uygunsuz bir hareket(low blow,eye poke,uygunsuz submission holdlar) yapması gerekir

Count-Out:Güreşçi ringden 10 saniye uzak kalırsa maç otomatikman ringdeki güreşçiye verilir,iki güreşçide bu durumdaysa no-contest olur yani maç bitmemiş sayılır.

TRIPLE THREAT MATCH
____________________

Yukarıdaki kuralların hepsi geçerlidir tek farkı 3 kişidir güreşenler,Bunun 4'lü olanına FATAL FOUR WAY,5'li ve 6'lı olanına BATTLE ROYAL denir.

TAG TEAM MATCH
_______________

Tag Team maçlarının regular yani normal olanları 4 kişi arasında yapılır.2'li takımlar halinde güreşçiler ringe gelir,ringde 1'e 1 güreşilir eğer ki tag partneri uygunsuz durumda ringe girip rakibi pataklarsa diskalifiye olunur.Peki uygun duruma nasıl geçilir?Bunun için ringdeki güreşçinin partnerine "TAG" yani eline yada vücudunun herhangi bir yerine dokunması gerekir.Bu maç türünün Triple Threat,Fatal Four Way hatta Triple Threat Tables,Ladders,Chairs versiyonu olduğu bile görülmüştür.

CAGE(KAFES) MATCH
__________________

Pek çoğunuzun bildiği kafes maçı.WWE'de maçı kazanmanın 2 yolu vardır.Biri tepesi açık olan kafesten dışarı çıkmak,diğeri de aynı single match'daki gibi rakibi tuş veya pes ettirmek.Tabii bunların sadece kafesten çıkma yada sadece tuş ve pes ettirerek kazanılanları da vardır.

HELL IN A CELL(CEHENNEMDEKİ KAFES) MATCH
________________________________________

Bu maç türü beklide WWE tarihinin en önemli maç türlerinden biridir.Öncelikle DEV bir kafes ringin etrafını sarar(Ringle teması yoktur,Cage maçla Hell In A Cell'in en büyük farkı budur) kafesin tepesi kapalıdır.Kafese kilitlenen güreşçiler diskalifiye ve count-out olmaksızın güreşirler.

LAST MAN STANDING MATCH
_________________________

Bu maç türü aynı boks maçları gibidir.Diskalifiye yoktur,maçı kazanmak için rakibin yerde aynı boks maçlarındaki gibi 10 saniye baygın kalması gerekir.


SUBMISSION MATCH
_________________

Bu maç türünde maçı kazanmanın tek yolu rakibi pes ettirmektir.Güreşçilerden biri pes edene kadar maç devam eder.

WWE IRON MAN(DEMİR ADAM) MATCH
_________________________________

Bu maç türünde 60 dakikalık bir süre tutulur.Bu süre boyunca güreşçiler sayı almaya çalışır.Sayı almak için rakibi pes ettirmek ve tuş etmek kullanılır,öte yandan diskalifiye durumunda karşı taraf sayı alır.60 dakika sonunda kim önde ise maçı kazanır bu maçlar canlı olarak izlenirse inanılmaz keyif verir,banttan izlemek ise eğer sonuç biliniyorsa sıkıcıdır.

TABLE(MASA) MATCH
__________________

Bu maç türünde diskalifiye yoktur,maçı kazanmak için rakibinizle ring dışından aldığınız masayı kırmanız gerekir.Bunun için rakibi masaya slam etmek,masanın üstündeki rakibe splash çekmek gibi yöntemler kullanılabilir.

LADDER(MERDİVEN) MATCH
_______________________

Bu maç türünde de diskalifiye yoktur.Ringin orta kısmında yüksekte bir nesne vardır,bu nesneye merdiven kullanılarak ulaşılmaya çalışınır.Eğer ki nesneye ulaşılırsa maç biter.

TABLES,LADDERS,CHAIRS(MASA,MERDİVEN,SANDALYE) MATCH
______________________________________________________

Bu maç türü aynı merdiven maçındaki gibi tepedeki nesneye ulaşma amaçlıdır,farkı ise ringin etrafında sadece merdiven değil onlarca masa ve sandalyede bulunur ve izlemesi en keyifli maçlardan biridir,genellikle tag team kemeri maçlarında kullanılır.

CASKET(TABUT) MATCH
_____________________

Bu maç türünde olmasa olmaz unsur The Undertaker'dır,zaten bu maçı da o keşfetmiştir.Maçın amacı rakibinizi ring dışındaki bir tabuta sokup tabutun kapağını kapamaktır.Diskalifiye yoktur,o yüzden interference serbesttir.

BURRIED ALIVE(CANLI GÖMÜLME) MATCH
___________________________________

Buda yine The Undertaker'ın keşfettiği bir maç türüdür.Ringin uzağında bir çukur vardır,amaç rakibi çukura atıp onu toprağa gömmektir.Bu maç türünde The Undertaker 2 kez ölmüştür.(angle olarak,gerçek değil)

I QUIT(PES ETTİM) MATCH
_______________________

Bu maç da ne diskalifiye vardır,nede count out.Amaç rakibin mikrofona doğru "I Quit" yani pes ettim demesini sağlamaktır.


FIRST BLOOD(İLK KAN) MATCH
__________________________

Çok basit bir amacı varıdır,rakibin ilk kanamasını sağlayan maçı kazanır.

ELEMINATION (ELEMİNASYON) MATCH
________________________________

Bu maç Survivor Series PPV'sinin vazgeçilmezidir.Maçta hiçbir zaman 3den az kişi olmaz.Regular match'deki kurallar geçerlidir tek fark tuş edilen yada pes eden maçı bırakır yani elenir.Bu şekilde tek kişi kalana kadar bu devam eder.

ELEMINATION CHAMBER(ELEMİNASYON ÇEMBERİ) MATCH
_________________________________________________

Eski RAW genel menajeri Eric Bischoff tarafından yaratılan bir maç türüdür.Bir çeşit kafes(Hell In A Cell yada Cage maçındakilerden çok daha farklı) vardır ve bu kafesin 4 bir yanına kabinler yerleştirilir(bunlara chamber denir).Maça ringin ortasındaki iki kişi başlar vakit geçtikçe sırayla kabinlerden bir tanesi açılır ve oda maça dahil olur.Sonuç olarak kabinlerdekiler ve maça başlayanlarla birlikte maça 6 kişi katılır.Aynı eleminasyon maçında olduğu gibi burada da en sona kalan maçı kazanır.

Hiç yorum yok: